Break De Taalbarrière

Break De Taalbarrière

BURN Leuven - Leuven (Vl. Br.)

Het initiatief 'Break de Taalbarrière' bestaat uit een workshoptraject van acht workshops in opvangcentra en OKAN-klassen in Vlaams-Brabant.

Voor het project ontwikkelden we twee uur durende breakdanceworkshops aan de hand van kijkwijzers. Kijkwijzers zijn een didactische tool bestaande uit foto's die de uit te voeren stappen weergeven, aangevuld met beperkte geschreven richtlijnen en tips. Hoewel de foto's van de kijkwijzers vaak voldoende zijn om de beweging te kunnen aanleren, stimuleren de zeer beknopte richtlijnen het gebruik van Nederlands.

Elke deelnemende groep kreeg een twee uur durende introductieworkshop, begeleid door gediplomeerde dansers. Deze begeleiders van de workshops kregen een briefing over het optimaal betrekken van de doelgroep, samenwerking stimuleren en deelnemers helpen over de taalbarrière heen te stappen. Op het einde van de workshop werd er ook steeds een kort evaluatiemoment georganiseerd met de deelnemers.

Omdat een eenmalige activiteit slechts een beperkte invloed heeft kregen de deelnemende groepen ook een map met kijkwijzers ter beschikking. Deze map bevat een 30-tal kijkwijzers, opgesplitst in 3 niveaus. De map bevat ook een USB-stick met een mixtape van breakdance muziek en een introductiefilmpje van breakdance. Op die manier kunnen de deelnemende groepen zelfstandig verder aan de slag gaan met de kijkwijzers.

Via de workshops Break de Taalbarrière stimuleren we het gebruik van de Nederlandse taal door middel van de kijkwijzers. Daarnaast geven we de jongeren ook de kans om kennis te maken breakdance, een laagdrempelige Urban Cultuur. Zo kregen de deelnemende groepen ook informatie over dansscholen in de buurt en werden ze uitgenodigd op onze gratis oefensessies van BURN in Vleugel F te Leuven. Deze informatie werd ook toegevoegd aan de map met de kijkwijzers.

http://www.burnleuven.be
https://www.facebook.com/BURnLeuven/

dit initiatief contacteren

alle initiatieven uit 2016-2017 (457)