Buren zonder Grenzen

Buren zonder Grenzen

Buren zonder Grenzen - Leuven (Vl. Br.)

Buren zonder grenzen is een netwerk van vrijwilligers en vrijwilligersgroepen die erkende vluchtelingen ondersteunen bij het zoeken naar een woning in de brede regio rond Leuven. Een huis vinden is een enorm moeilijke opdracht voor net erkende vluchtelingen, waarbij ze vaak op weinig ondersteuning kunnen rekenen. Het vormt nochtans de basis van hun nieuw leven in België: pas wanneer vluchtelingen een huis hebben, kunnen ze hun toekomst beginnen uitbouwen. Met Buren zonder Grenzen zorgen we ervoor dat vluchtelingen letterlijk en figuurlijk een warme thuis vinden!

Buren zonder Grenzen bestaat uit een 'belteam' dat samen huiseigenaars opbelt en hen informeert over verhuren aan vluchtelingen. Wanneer we een woning mogen bezichtigen, vergezellen we de vluchteling(en) op huisbezoek en geven we extra uitleg aan de eigenaar. Als dat succesvol is, en de familie of persoon een huurcontract mag tekenen, doen we beroep op ons netwerk van vrijwilligers om hen verder te installeren. Daarvoor kunnen we rekenen op onze facebookgroep, maar ook op andere gastvrije initiatieven in het Leuvense zoals Gastvrij Michotte en Gastvrij Wijgmaal. We zamelen meubels in, zoeken samen met hen naar een school, helpen bij administratie, enzovoort. We zorgen er ook voor dat ze een buddy hebben die hen helpt, de buurt leert kennen, en vooral ook een fijn sociaal contact vormt waarmee ze snel toegang vinden tot een lokaal netwerk.

Vluchtelingen die al (iets) langer in het Leuvense wonen, of die we eerder hebben geholpen, spelen in het Buren zonder Grenzen netwerk een belangrijke rol. We communiceren steeds consequent in het Nederlands én Engels, zodat zij makkelijker kunnen participeren. Zij helpen door informatie vanuit hun ervaringen te delen, verwijzen mensen uit hun netwerk die een woning nodig hebben naar ons door, helpen bij het vertalen, en zijn daarnaast onmisbare en enthousiaste hulpkrachten voor het verhuizen van meubels en het installeren van nieuwe families. Bovendien ontpoppen zij zich vaak tot steunfiguren van gezinnen of personen die hier net aankomen. Op die manier is Buren zonder Grenzen ook een netwerk waar mensen met verschillende achtergronden met elkaar in contact komen, elkaar ondersteunen, en vriendschappen worden gesloten.

https://www.facebook.com/groups/burenzondergrenzenneighbourswithoutborders/?fref=ts

dit initiatief contacteren

alle initiatieven uit 2016-2017 (457)