MOVE ACROSS BORDERS #moveacrossborders

MOVE ACROSS BORDERS #moveacrossborders

UCLL BaKO en BaLO Oude Luikerbaan - Hasselt (Limb.)

MOVE ACROSS BORDERS of #moveacrossborders of is een initiatief van Bachelor Kleuter & Bachelor Lager Onderwijs van UCLL OLB (Hasselt). De urgentie van de vluchtelingenstroom in 2015 daagde ons team vorig academiejaar uit om op zoek te gaan naar manieren waarop toekomstige leraren een maatschappelijk engagement kunnen opnemen. Er werd een hele werking in verschillende asielcentra op poten gezet en met studenten vorm gegeven. In academiejaar 1516 trokken meer dan 400 studenten naar asielcentra in Lanaken, Heusden, Sint-Truiden, Overpelt en Helchteren (http://www.mo.be/reportage/studenten-verleggen-hun-grenzen-asielcentrum-...). We waren vorig academiejaar ook één van de drie genomineerden voor de juryprijs ‘school’ van Gastvrije gemeente van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

Dit academiejaar willen we verder bouwen op de ervaringen en een hele stap verder gaan. Vooreerst organiseerden we een grote inspiratiedag " From Global Citizen to Global Teacher" (https://www.youtube.com/watch?v=DeSFxLx9nVs ). Je zag de uitnodiging passeren of misschien was je er wel? We bereikten hier alle studenten en docenten van BAKO - BALO UCLL Oude Luikerbaan. De inspiratiedag werd mee vorm gegeven door vluchtelingen en stond open voor alle actieve betrokkenen uit onderwijs en welzijn.
Naast deze inspiratiedag lopen er tijdens het academiejaar nog andere initiatieven om de studenten en docenten op het belang van maatschappelijk engagement te wijzen (o.a. postersessies, artikels op facebook, interviews, getuigenissen, warme week, ....). We zoeken allerlei manieren waarop maatschappelijk engagement deel kan uitmaken van de basishouding van toekomstige leraren. We integreerden dit engagement in het curriculum. Studenten nemen nu niet alleen engagement op in de asielcentra maar begeleiden ook kinderen in andere buitenschoolse initiatieven zoals Babbeldoos Hasselt, Babbelladder Sint-Truiden, Huiswerkbegeleiding Ter Hilst, Speel-en taaluurtje Klim-op Houthalen of ze bieden ondersteuning in gezinnen met een vluchtelingenachtergrond in Genk, Hasselt en Diepenbeek.
We zijn zo fier op het enthousiasme en de inzet van onze studenten en docenten, dat we een tweede keer willen meedingen naar de prijs voor Gastvrije School.

https://www.facebook.com/UCLL.BAKO.Limburg.Nieuws/?ref=bookmarks
https://www.facebook.com/UCLL-BALO-Limburg-Nieuws-1629578040657354/?fref=ts&ref=br_tf

dit initiatief contacteren

alle initiatieven uit 2016-2017 (458)