Samenwerking Opvangcentrum Broechem en Gemeente Ranst

opvangcentrum Broechem - Broechem (Antw.)

Dit initiatief werd ingediend in 2014 en hoort bij een vorige campagne. De initiatieven van de huidige campagne vind je hier.

Het ganse jaar door organiseert het opvangcentrum verschillende activiteiten voor bewoners,buurtbewoners en externe partners.
Een aantal van deze activiteiten gebeuren in samenwerking met diensten uit de gemeente.

Zo kwamen de kinderen van de speelpleinwerking tijdens de zomervakantie een dagje spelen op onze heuse speelpleindag, deze dag kwam tot stand met medewerking van de jeugddienst en de stuurgroep van de speelpleinwerking van de gemeente Ranst.

Tijdens de paasvakantie konden bewoners en buurtbewoners deelnemen aan een heuse sportdag, deze kwam tot stand dankzij de medewerking van de sportdienst van de gemeente Ranst.

Tijdens de week van de amateur-kunsten werden alle bewoners en buurtbewoners uitgenodigd op een culturele avond in het opvangcentrum.
Het thema van dit jaar was: De Groote Kunst, kunst in oorlogstijd. Dit onderwerp sluit aan bij vele van onze bewoners hun vluchtverhaal.
Zo kon iedereen genieten van een optreden van het Antwerpse solidariteitskoor Amahoro. Het koor bracht een aantal a- capella nummers in het Russisch, Nederlands, Rwandees, Swahili,.. één voor één werden de liederen positief onthaald door het publiek.
Daarna vertelde een bewoner openlijk over zijn vluchtverhaal. Als afsluiter kon men de tekeningen bekijken gemaakt door de bewoners. Aan de hand van deze tekeningen geven de bewoners hun kijk op de wereld.
Deze geslaagde avond werd dan ook op gepaste wijze afgesloten met een hapje en een drankje.

Tijdens de jeugdboekenweek ,met als thema gevaar, konden de kinderen van de lagere scholen uit de gemeente komen luisteren naar het vluchtverhaal van een bewoner.
Vele bewoners van het opvangcentrum hebben hun thuisland verlaten voor "het gevaar" dat hun leven helemaal veranderde en nog lang een grote impact op hun leven zal hebben.
Tijdens de voorstelling in de bibliotheek vertelden drie bewoners aan de leerlingen van verschillende lagere scholen over hun thuisland en het gevaar waarvoor ze gevlucht zijn.
Heel persoonlijke en vaak emotionele verhalen kwamen aanbod.

Dit zijn slechts enkele van de vele projecten die het opvangcentrum elk jaar probeert te organiseren.

Gelukkig kan het opvangcentrum ook het ganse jaar door rekenen op zijn of haar vrijwilligers. Je kan ze terugvinden bij de huiswerkbegeleiding, naai- en crea – atelier, Nederlandse en Engelse les, bij de ondersteuning van animatieactiviteiten in en buiten het centrum en zo vele andere activiteiten of diensten binnen het centrum.

alle initiatieven uit 2014 (168)