Wat is de campagne ‘Gastvrije Gemeente’?

Recente blogs

17 mrt 2017
Als Katrien De Ruysscher ergens in gelooft, bijt ze zich er...
9 mrt 2017
,
8 maart is internationale vrouwendag. Naar aanleiding...
7 mrt 2017
Eén keer per jaar zijn de camera's gedurende drie dagen...
23 feb 2017
Een voorbeeld van gastvrijheid in de regio Turnhoutse...
20 feb 2017
Sint-Jozef Brugge over gastvrijheid Sint-Jozef Brugge wil...

Er zijn in Vlaanderen en Brussel heel veel mensen die zich inzetten voor asielzoekers en vluchtelingen. Ze onthalen hen op heel uiteenlopende wijze en helpen hen te integreren in Vlaanderen en Brussel. Met onze campagne ‘Gastvrije Gemeente’ zetten we hen in the picture én in de bloemetjes. Onze campagne is ondertussen al toe aan een vierde editie.

Samen met een grote groep partners gaan we op zoek naar gastvrije initiatieven en verzamelen we deze op www.gastvrijegemeente.be in verschillende categorieën: scholen, bibliotheken, verenigingen, individuen en bedrijven. De voorbije jaren verzamelden we zo heel wat gastvrije pareltjes: van een schoolactie voor Syrië over André die zijn huis deelt met Afghaanse vluchtelingen tot een tekenworkshop voor vluchtelingen.

In the picture

Met de campagne maken we gastvrije initiatieven zichtbaar en inspireren we zo ook anderen om zelf ‘iets gastvrij’ te doen voor asielzoekers en vluchtelingen. We laten zien dat er al heel wat gebeurt. En dat verschillende lagen van de samenleving zich inzetten om asielzoekers en vluchtelingen gastvrij te verwelkomen. We brengen een breed publiek op een positieve manier in contact met initiatieven voor en met asielzoekers en vluchtelingen. Zo creëren we samen een groot draagvlak voor een warm en gastvrij welkom aan asielzoekers en vluchtelingen.

In de bloemetjes

Iedereen die een gastvrij initiatief indient maakt automatisch kans op een gastvrije award en 1000 euro. In het voorjaar buigt een jury zich over de verschillende initiatieven en kiezen ze per categorie een winnaar uit. Daarnaast kan iedereen stemmen voor zijn of haar favoriete initiatief dat dan de publieksprijs wint. Lees hier het wedstrijdelement.

bekijk hier de genomineerden voor de juryprijzen

Bekijk hier de winnaars