Hoe wint jouw favoriete gastvrije initiatief de publieksprijs?

Naast de acht juryprijzen is er ook één publieksprijs van 1000 euro te winnen. Om kans te maken op de publieksprijs moet je zoveel mogelijk stemmen proberen te verzamelen. Hoe je dit kan doen? Wij geven je graag een aantal tips.

Stemmen

Bij je favoriete initiatief op www.gastvrijegemeente.be zie je vanaf 5 april een stemknop. Via deze knop kan je op jouw initiatief stemmen.

Let op: vergeet niet je stem te bevestigen met de mail die je krijgt. Pas na het bevestigen telt je stem.
Het initiatief met de meeste stemmen wint de publieksprijs!

Stemmen kan vanaf 5 april tot en met 23 april 2018.
Het aantal stemmen dat je binnenhaalt, heeft geen enkele invloed op de juryprijzen.

Eigen communicatiekanalen

Onder eigen communicatiekanalen verstaan we nieuwsbrieven, mails, websites, ... kortom alles wat je gebruikt om te communiceren naar sympathisanten, toeschouwers, deelnemers...

Elk initiatief heeft een eigen pagina op www.gastvrijegemeente.be met een eigen URL.
Deze URL kan je gebruiken in je communicatie.

Je kan onderstaande tekst gebruiken om door te sturen of te publiceren.

 

Stem op (naam initiatief)!

Onlangs dienden wij ons initiatief in als gastvrij(e) (school/vereniging/bedrijf/individu/jeugdwerking/gemeente/cultuurorganisatie) in de campagne Gastvrije Gemeente van Vluchtelingenwerk Vlaanderen. Met deze campagne gaat Vluchtelingenwerk op zoek naar gastvrije initiatieven voor asielzoekers en vluchtelingen in Vlaanderen en Brussel. (Eventueel uitleg over jullie initiatief) Stem voor ons initiatief via (link naar je initiatief)! en vergeet je stem niet te bevestigen met de mail die je krijgt!

Naast acht juryprijzen is er ook een publieksprijs te winnen. Om die te winnen hebben wij jouw stem voor nodig! Het initiatief met de meeste stemmen wint een Gastvrije Award én 1000 euro.

Probeer ook zoveel mogelijk vrienden, familieleden, collega's... te overtuigen om op ons te stemmen en help ons naar de overwinning!

Bedankt!

Sociale media

Deel je bericht met je volgers op Facebook of Twitter of post het op de pagina van je vereniging, school, bedrijf, bibliotheek of gemeente.
Heeft jouw initiatief geen profiel of pagina? Deel het bericht dan op je eigen Facebook/Twitterprofiel met jouw vrienden.

Wil je makkelijk te vinden zijn voor geïnteresseerden? Gebruik dan steeds de hashtag #GastvrijeGemeente

Spoor ook je collega's, vrienden, klasgenoten, buren, sympathisanten ... aan om het bericht te delen.
Opgelet, een like op Facebook telt niet mee als stem!

Hoe ga je te werk voor Facebook?

 1. Meld je aan op Facebook
 2. Surf in een ander tabblad naar jouw favoriete initiatief op www.gastvrijegemeente.be
 3. Kopieer onderstaande tekst in het Facebookvakje dat je onder je favoriete initiatief ziet en druk op reageren. Zorg er zeker voor dat het vakje 'ook op Facebook plaatsen' is aangevinkt!
 4. Als je beheerder bent van een pagina (bijvoorbeeld van jullie organisatie), vind je onderaan het Facebookvakje een opmerking met 'plaatsen als'. Dit kan je wijzigen in je eigen Facebookprofiel, of dat van je pagina.
 5. De tekst zal worden gedeeld op jouw profiel/pagina met de rechtstreekse link naar je favoriete initiatief.
 6. Anderen kunnen het berichtje rechtstreeks van op Facebook delen!

Stem op ons en help ons aan een Gastvrije Award én 1000 euro! Met naam initiatief of organisatie doen wij mee aan Gastvrije Gemeente. Met deze campagne gaat @Vluchtelingenwerk op zoek naar initiatieven die iets gastvrij doen voor asielzoekers en vluchtelingen. Druk op onderstaande link en stem mijn favoriete gastvrije initiatief naar de overwinning!
#GastvrijeGemeente

 

Hoe ga je te werk voor Twitter?

 • Meld je aan op Twitter.
 • Surf in een ander tabblad naar jouw initiatief op www.gastvrijegemeente.be
 • Klik bij jouw initiatief op het logo van Twitter.
 • Er verschijnt automatisch een bericht. Klik op ‘tweeten’.

Pers

Om zoveel mogelijk stemmen te verzamelen breng je ook de lokale pers van jouw regio op de hoogte van je initiatief.
Voorbeelden van lokale pers zijn: plaatselijke correspondenten van Het Laatste Nieuws of Het Nieuwsblad, het gemeenteblad van jouw gemeente, lokale radio en televisie, Kerk&leven...
Op de pagina van deze media vind je meestal de lokale contactgegevens terug.
Een aantal persrichtlijnen:

 • Duid één woordvoerder aan die de pers te woord staat.
 • Om de journalist te woord te staan over de campagne put je uit onderstaande persuitnodiging.

Heb je zelf contacten bij lokale media? Nog beter! Persoonlijke contacten zijn makkelijker te bereiken.

 

Campagne Vluchtelingenwerk: Gastvrije Gemeente

Stemmen voor het meest gastvrije initiatief

Onder de slogan ‘Gastvrije Gemeente’ ging Vluchtelingenwerk Vlaanderen begin dit jaar op zoek naar gastvrije initiatieven voor asielzoekers en vluchtelingen in Vlaanderen en Brussel. Vanaf vandaag kan iedereen op www.gastvrijegemeente.be stemmen op zijn of haar favoriete gastvrije initiatief. Meer dan 250 bedrijven, gemeenten, verenigingen, bibliotheken, scholen, cultuurorganisaties en individuen dienden een gastvrij initiatief in. Het initiatief met de meeste stemmen wint de publieksprijs: een Gastvrije Award en 1000 euro. De winnaars worden bekend gemaakt tijdens een Gastvrije Awardshow op 24 april in Brussel. Naast de publieksprijs deelt de jury ook nog voor elk van de 8 categorieën een Gastvrije Award en 1000 euro uit.

Wat is een gastvrij initiatief?

Een gastvrij initiatief kan van alles zijn: samen koken met vluchtelingen, een vluchtelingenworkshop in je bib, wafels bakken met je jeugdvereniging, huiswerkbegeleiding aan vluchtelingenkinderen, hulp bij het zoeken van huisvesting, … Kortom alles waarmee je asielzoekers en vluchtelingen gastvrij verwelkomt in je gemeente.

Info voor de pers

Je vindt alle initiatieven op www.gastvrijegemeente.be

Neem voor meer info contact op met coördinator pers en communicatie van Vluchtelingenwerk Vlaanderen Caroline Van Peteghem: caroline@vluchtelingenwerk.be - 0473 88 65 97