Anderstalige beleving op school

Anderstalige beleving op school

Vrije basisschool Olsene - Olsene (O-Vl.)

Dit initiatief werd ingediend in 2014 en hoort bij een vorige campagne. De initiatieven van de huidige campagne vind je hier.

Sinds zes jaar vangen wij op school kinderen op van uitgeprocedeerde asielzoekers en/of vluchtelingen. Recht over de school zijn immers enkele woonunits gevestigd.
In afwachting van hun terugkeer bieden wij deze kinderen een veilig onderkomen op onze school. Soms spreken ze wat Nederlands, maar vaak ook niet. Toch proberen we om het voor deze kinderen zo aangenaam mogelijk te maken.
De leerkrachten doen er alles aan om deze kinderen zo goed mogelijk op te vangen en te laten integreren in de klas. Dit is niet altijd eenvoudig, want vaak verblijven die kinderen hier maar enkele dagen of weken. Toch hebben we het gevoel dat ze na enkele dagen al heel goed op hun gemak zijn.

Om aan onze eigen kinderen te laten voelen wat het is om in een wereld op te groeien waarin ze de taal niet verstaan, hebben wij dit jaar o.a. een project uitgewerkt waarbij onze leerlingen in een vreemd taalbad werden ondergedompeld.
Hierbij hebben wij zoveel mogelijk de mensen van het opvangcentrum betrokken. Op het einde van de week organiseerden wij een multiculturele maaltijd. Hier maakten de kinderen eten klaar uit verschillende landen onder leiding van enkele mama's en oma's (o.a. uit het opvangcentrum).
Dit vonden de mensen uit de woonunits supertof ! Ze waren heel blij dat ze ook eens iets terug konden doen... In de namiddag werden alle ouders (zowel van de eigen kinderen als uit het centrum) uitgenodigd om te komen proeven van onze kookkunsten. Een hele belevenis en zeker voor herhaling vatbaar.

Zes jaar terug hadden wij hier op school geen asiel- of vluchtelingenkinderen. Dat is nu veranderd. Niettegenstaande het heel wat extra werk voor de leerkrachten meebrengt, kunnen we het wel een positief verhaal noemen. Onze eigen kinderen staan nu veel opener voor deze problematiek.
We hebben er allemaal samen heel wat uit geleerd ! En hopelijk laat het verblijf bij ons op school ook een positief tintje achter bij deze asielkinderen.

alle initiatieven uit 2014 (168)