Boek en Theatervoorstelling 'Neeland'

Boek en Theatervoorstelling 'Neeland'

Nic Balthazar - Gent (O-Vl.)

Dit initiatief werd ingediend in 2014 en hoort bij een vorige campagne. De initiatieven van de huidige campagne vind je hier.

Het verhaal van ‘Neeland’ is gebaseerd op gesprekken met jonge asielzoekers, en werd oorspronkelijk geschreven in het kader van het leesbevorderingsproject Luisterogen, voor de alsmaar grotere groep van mensen met een lees achterstand. Welke roots ze ook hebben.

Neeland is gebaseerd op de verhalen van verschillende jongeren die hier strandden in hun zoektocht naar een leven die naam waardig.
Zij die we asielzoekers noemen, en wier namen noch verhalen we (willen) kennen. Zij die in kille verhoorzalen moeten bewijzen dat ze uit gruwelijke noodzaak naar hier zijn gekomen. 
Niet uit hoop op een betere toekomst, of gewoon in de zoektocht naar geluk of een behoorlijk bestaan. Het blijft een gruwelijk spel. Voor alle partijen. Want wat is waarheid en wat is leugen? En wie zou de werkelijkheid niet naar zijn hand zetten als zijn leven en zijn toekomst op het spel stonden?

Het verhaal van Neeland is dus soms ook hard. Omdat de werkelijkheid helaas vaak nog harder is dan een verhaal durft weergeven.
Tegelijk is het ook een ode aan de ongelooflijke moed, energie en kracht bij die jongeren die er hier iets proberen van te maken, en bij hen die hen met zorg en liefde omringen.

Neeland werd uitgegeven bij Lannoo, en werd ondertussen al genomineerd voor de kinder- en jeugdjury 2014, en voor de internationale IBBY- in Toronto. Outstanding Books for Young People with Disabilities Selection 2015.
Onder die noemer selecteert IBBY kwaliteitsvolle en geschikte boeken voor jonge lezers met een beperking. Het past binnen hun filosofie dat alle kinderen van boeken moeten kunnen genieten.

Neeland is ook een Theatervoorstelling, die het hele land rond trekt met een revelatie van een acteur die de verteller rol overneemt van Nic Balthazar, en een prachtige groepje muzikanten rond de Turkse zangeres Melike.
Het gaat hem om een bijzonder project dat niet alleen de asielproblematiek als thema heeft, maar waarbij de muziek ook een heerlijke multiculturele mix wordt.
In de voorstelling worden ook de foto’s geprojecteerd van NYKLYN ( Nyk Dekyser), de numero uno der vaderlandse film fotografen. Hij maakte als het ware stills bij een film die nog niet bestaat.
Het idee is dat je als toeschouwer een verhaal aangereikt krijgt, beelden en een soundtrack. De film moet je enkel zelf nog  samen steken in je hoofd.

Neeland werd gemaakt zonder een eurocent subsidie, waarbij iedereen de voorstelling maakte zonder daarvoor betaald te worden.

https://www.facebook.com/neelandhetboek?ref=bookmarks

alle initiatieven uit 2014 (168)