Brievenactie

Brievenactie

LABO vzw - Gent (O-Vl.)

Dit initiatief gaat uit van de actiewerkgroep van LABO vzw, een jonge organisatie die vorig jaar erkend werd als beweging voor kritisch burgerschap. De organisatie werkt aan sociale verandering via vormingswerk en acties. Een groep vrijwilligers binnen de actiewerkgroep focust zich op vluchtelingen.

Het idee van de brievenactie is ontstaan door een connectie met Eli Bijnens, die vrijwilligerswerk doet in het Souda kamp op het Griekse eiland Chios. Daar leven meer dan 5000 vluchtelingen in mensonwaardige omstandigheden. Fascistisch geweld – gedoogd door de politie – treft jong en oud.
Het concept van de actie is eenvoudig. Eli verzamelde tientallen persoonlijke brieven van vluchtelingen. Ze waren in hun brieven volledig vrij om te schrijven wat ze wilden. Hun ervaringen als vluchteling, de omstandigheden op Chios, de uitzichtloosheid van hun asielaanvraag, en hun dromen voor de toekomst; waren thema’s die steeds terugkeerden.

Op 29 december gingen we de straten in en verspreidden we op willekeurige plaatsen een 300-tal kopieën van de brieven in de Gentse binnenstad. Hierna stelden we ons op aan het Zuid met een tafeltje en enkele stoelen, waar mensen de kans kregen om met een tasje thee onmiddellijk antwoord te geven/een antwoord te schrijven. Dit alles werd gefilmd door onze eigen cameraman.

Midden januari vertrok Eli met een 80-tal brieven terug naar Chios, voor elke brief kregen we dus meerdere antwoorden. Deze antwoorden zijn intussen aan de juiste mensen bezorgd en de reacties waren zeer positief, en soms erg emotioneel. Op persoonlijk niveau maakt het een groot verschil wanneer je weet dat er binnen Europa mensen om je geven en je een hart onder de riem steken. Zeker in een politieke context van gesloten grenzen waar solidariteit en verdraagzaamheid soms ver zoek zijn.

Er is een eigen filmpje in de maak, met beeldmateriaal van mensen uit België en uit Chios. Fragmenten worden voorgelezen en reacties worden gefilmd. Voorlopig wachten we nog even op filmmateriaal uit Chios. Dit blijkt niet zo simpel, aangezien camera’s verboden zijn en de politie repressief optreedt. Het filmpje zullen we later via sociale media verspreiden.

https://www.facebook.com/LaboVzw/?fref=ts

dit initiatief contacteren

alle initiatieven uit 2016-2017 (458)