Erfgoeddag 2014 - Grenzeloze Verhalen

Erfgoeddag 2014 - Grenzeloze Verhalen

Dienst cultuur en toerisme - Dilbeek (Vl. Br.)

Dit initiatief werd ingediend in 2014 en hoort bij een vorige campagne. De initiatieven van de huidige campagne vind je hier.

De gemeente Dilbeek verzamelt naar aanleiding van Erfgoeddag 2014 migratieverhalen van mensen die in Dilbeek zijn komen wonen of uit Dilbeek vertrokken zijn.

Het voortraject begon in het voorjaar 2014 met een bezoek aan het Erasmushuis in Anderlecht, een workshop 'Grenzeloze verhalen' in Café Combinne (https://nl-nl.facebook.com/cafecombinne) en een lezing 'Vrouwen en migratie' naar aanleiding van Internationale vrouwendag.

Het hoogtepunt van dit traject gaat door op Erfgoeddag, een evenement in bibliotheek De Wolfsput waar de notaboekjes met alle migratieverhalen worden tentoongesteld. De tentoonstelling vertelt aan de hand van beeld en tekst verhalen over migraties niet alleen van voormalige of huidige inwoners van Dilbeek, maar ook van mensen uit de regio en zelfs daarbuiten. De expo ‘Ik kom van ver’ van de Leuvense integratiedienst zal vanaf 27 april te zien zijn in de bibliotheek. Deze interactieve expo brengt positieve en sterke verhalen van drieënveertig vrouwen met verschillende roots. Telkens anders, toch weer gelijk. De verhalen krijgen een gezicht, de gezichten krijgen een verhaal. De nadruk ligt op verscheidenheid met als rode draad de kracht, de sterkte en het talent van deze vrouwen. Naast de expo is er een gelijknamig boek met daarin deze 43 verhalen (www.facebook.com/ikkomvanver en www.leuven.be/leven/integratie/activiteiten/ik-kom-van-ver). De regionale erfgoedcel realiseerde ‘Grenzeloze verhalen. Migratieverhalen in Pajottenland en Zennevallei’, waarin ‘migranten-getuigen’ hun migratieverhaal met ons delen op film. En tenslotte werden in schetsboekjes verschillende migratieverhalen van Dilbekenaars gebundeld. Verschillende personen die uit Dilbeek vertrokken of naar Dilbeek getrokken zijn, laten je kennismaken met hun herinneringen, indrukken en verwachtingen. Het idee is geïnspireerd door een wereldwijd kunstproject (www.thesketchbookproject.com), waarbij iedereen die wil een blanco schriftje mee naar huis neemt en zijn inspiratie hierop los laat. Wanneer het af is, belandt het in een bibliotheek en kan het door de lezers worden ingekeken. Dit alles zal nog aangevuld worden met divers fotomateriaal. Daarnaast kunnen mensen genieten van creatieve schrijfateliers, een voorleesmoment voor kinderen en de film 'Who is Dayani Cristal?' in kader van het MOOOV (http://www.mooov.be/Festival/Dilbeek/) dat voor de eerste maal in Dilbeek wordt georganiseerd.

http://toerismedilbeek.be/pages/frameset/hoofd/frameset_nieuws.htm

alle initiatieven uit 2014 (168)