Hervestiging van vluchtelingen in Dendermonde

Hervestiging van vluchtelingen in Dendermonde

Sociaal Huis Dendermonde - Dendermonde (O-Vl.)

Dit initiatief werd ingediend in 2014 en hoort bij een vorige campagne. De initiatieven van de huidige campagne vind je hier.

Het Sociaal Huis van Dendermonde besliste in oktober ’13 om zich kandidaat te stellen voor het hervestigingsprogramma van vluchtelingen in België. Hervestiging is één van de drie duurzame oplossingen voor slachtoffers van vervolgingen, naast terugkeer naar het land van herkomst en integratie in het gastland. Het hervestigingsprogramma wordt gecoördineerd door het Hoog Commissariaat voor de Vluchtelingen van de VN (UNHCR) en subsidiemiddelen worden onder meer vrijgemaakt door de EU voor deelnemende lidstaten.

Wij mochten met het Sociaal Huis van Dendermonde twee Congolese gezinnen verwelkomen op 09/01/2014. Het betreft evenwel één grote familie van drie generaties, waarvan één dochter zelf reeds vier kinderen heeft en in een andere woonst is ondergebracht dan haar moeder.

Het begeleiden van beide gezinnen bij hun integratie in België is intensief, maar alles verloopt erg goed. De twee oudste meisjes volgen les in een Onthaalklas voor Anderstalige Nieuwkomers en de andere kinderen lopen school in het kleuter- en lager onderwijs. Hun kennis van de Nederlandse taal is er al enorm op vooruitgegaan! De alleenstaande mama’s slagen er tevens zeer goed in om hun weg te vinden in onze Belgische samenleving. Een dikke pluim voor hen! “Karibou in Dendermonde!”

http://www.resettlement.be

alle initiatieven uit 2014 (168)