Mare Nostrum, een zee gevuld met vluchtelingenbootjes

Mare Nostrum, een zee gevuld met vluchtelingenbootjes

Luca School of Arts - Gent (O-Vl.)

In maart 2016 maakte Philip Aguire Y Ortegui als initiatiefnemer samen met LUCA School of Arts 2 kunstenaarsedities (Mare Nostrum) op 200 exemplaren ten voordele van Vluchtelingenwerk Vlaanderen.

De Middellandse Zee, ‘onze’ favoriete bestemming, is vandaag de arena waarin mensen in gammele bootjes uiting geven aan een ongelofelijke wanhoop.

“De blauwe bootjes in de ets vullen de hele kaart van de Middellandse Zee bijna meer als lijkkistjes na een massaslachting, of puntige kogels in een patroon, alsof zij die de oorlog ontvluchten alleen maar meer terreur naar Europa willen brengen en niet wanhopig op zoek zijn naar vrede en rust. Hoe is het toch mogelijk dat in een land als België waarin honderd jaar na de Grote Oorlog overal de beelden van Belgen op de vlucht voor oorlogsleed, het beleid van de gesloten deuren hoogtij viert en er niet wat meer van het mededogen dat uit deze ets spreekt doorsijpelt naar ons collectief handelen? De Middellandse Zee is onze zee. Hun lot zou het onze kunnen zijn” zegt Jeroen Laureyns, LUCA-docent Hedendaagse kunst..

Philip Aguirre y Otegui, kunstenaar en mens

Dat Philip Aguirre Y Otegui dit initiatief neemt, verbaast niet. De vluchtelingenproblematiek loopt als een rode draad door het humanistische oeuvre van de kunstenaar wiens vader Spanje ontvluchtte na het bombardement op Guernica. Met werken als de Matrasdrager (2001) en de installatie Bidon-refuge (2004) toonde hij al eerder zijn bezorgdheid maar ook zijn respect voor dakloze vluchtelingen.

Studenten van LUCA drukten de etsen op de persen van de campus Sint-Lucas Gent onder leiding van meester-drukker Wim Van Cauwenberge.

Na de lancering in maart 2016 werden de kleine edities (100 ex à €200) op heel korte termijn uitverkocht. Er werden 46 grote edities verkocht.

Er is reeds €36.600 opgehaald. In een tweede golf, die we volgende maand opstarten, hopen we nog ongeveer €21.600 op te halen.

http://www.luca-arts.be/marenostrum

dit initiatief contacteren

alle initiatieven uit 2016-2017 (457)