Mediaworkshops voor kwetsbare jongeren

Mediaworkshops voor kwetsbare jongeren

Quindo - Kortrijk (W-Vl.)

Dit initiatief werd ingediend in 2013 en hoort bij een vorige campagne. De initiatieven van de huidige campagne vind je hier.

Quindo is het medialab van Hogeschool West-Vlaanderen (Howest) en Muziekcentrum Track in Kortrijk. De kern is een straffe webradio, gemaakt door en voor jonge Kortrijkzanen. Daarvoor is een state-of-the-art radiostudio en een heuse nieuwsredactie ingericht. Momenteel lopen er 18 programma's, woord- en muziekprogramma's, met de focus op lokaal talent, originele informatie voor (Nederlandstalige en anderstalige) jongeren en muziek die elders weinig gehoord wordt.

In het medialab kunnen jongeren tussen 16 en 30 jaar experimenteren met alle vormen van media (audio, video, tekst, foto, sociale media, webapplicaties...). Ze krijgen begeleiding via workshops en infosessies van mediaprofessionals en uitwisselingen met (buitenlandse) partnerorganisaties (oa. BBC).

Overdag wordt er les gegeven in Quindo, vooral aan studenten journalistiek van Howest. 's Avonds, in het weekend en tijdens de vakanties is Quindo de speeltuin van vrijwilligers.

Iedereen is welkom om mee te werken bij Quindo, ongeacht voorkennis, afkomst of ambitie. Want Quindo wil een straffe radio zijn voor ALLE jongeren die in Kortrijk wonen, niet alleen mediastudenten, muzikanten of de culturele bovenlaag. Daarom worden er heel veel workshops aangeboden aan kwetsbare jongeren: allochtonen, jeugddelinquenten, buso-leerlingen, psychiatrische patiënten, OKAN-klassen, kinderen uit probleemsituaties... Het workshopaanbod is uitgewerkt op maat van Nederlandstaligen en Engelstaligen.

Dit jaar staat er ook een sociaal radioproject in de steigers in samenwerking met jongeren uit Sarajevo en Belgrado.

Via het maken van onder andere radioprogramma's wil Quindo een stem geven aan de stemlozen. Uniek is dat de jongeren alles zelf bepalen; van de inhoud en muzieksamenstelling van het programma, tot de radioreportages, techniek, presentatie, video en promotie ervan. Empowerment is hierbij het sleutelwoord.

Via een recent project dat we de naam 'Radio Respect' gaven, hebben we gemerkt hoe we kwetsbare jongeren sociale vaardigheden en een beter zelfbeeld kunnen bijbrengen aan de hand van mediaworkshops. Het was een schot in de roos dat heel veel weerklank kreeg bij de jongeren zelf, de meewerkende school, de media en ook bij de 'gewone' Quindo-vrijwilliger zelf.

Quindo wil als mediaplatform zijn sociale en maatschappelijke opdracht blijven waarmaken door kwetsbare jongeren te blijven betrekken in zijn werking.

http://www.quindo.be