Refugees for Refugees

Refugees for Refugees

muziekpublique - Elsene (Bru.)

Winnaar Gastvrije Award Kunst en Erfgoed

Muziekpublique bracht een twintigtal virtuoze muzikanten samen, die gevlucht zijn uit Syrië, Irak, Afghanistan, Kazachstan, Tibet, … en uiteindelijk in België zijn beland voor de opname van de cd 'Amerli'. Muzikanten die gevormd zijn aan de gerenommeerde conservatoria (Damascus, Baghdad, Aleppo) langs de zijderoute, naast volksmuzikanten. Eén voor één beschikken ze over bakken talent waar we graag de nadruk op willen leggen.

De cd Amerli werd verkozen tot beste cd 2016 door een professionele jury van radiomakers en journalisten over de hele wereld die verenigd zijn in de Transglobal World Music Chart.

Ondertussen geeft de groep ook optredens. Het ensemble ’Refugees for Refugees’ is een muzikale reis langs de Zijderoute met topmuzikanten uit Syrië, Irak, Afghanistan, Pakistan en Tibet, die als vluchteling in België terechtkwamen. Met dit project wil Muziekpublique in de eerste plaats muzikaal hoogstaande voorstellingen aanbieden, maar willen we het westerse publiek ook kennis laten maken met talentrijke individuen die voor grote uitdagingen staan en met de muziek die ze met zich meebrachten.

Tammam Ramadan, de Syrische neyspeler verrijkt het Afghaanse liefdeslied van Aman Yusufi met juist gedoseerde en energieke solo’s. Tarek Al Sayed (ûd) laat samen met Fakher Madallal (zang) de bijzondere muzikale traditie uit Aleppo weerklinken terwijl Asad Qizilibash (sarod) en Souhad Najem (qanûn) territoriale grenzen laten vervagen door het muzikale meesterschap waarmee ze in dialoog treden. Dolma Renqingi is de vocale getuige van de verbazingwekkende zangtraditie die leeft in het Tibetaanse hooggebergte. Ze wordt begeleid door de onfeilbare Kelsang Hula op dramyen. De ritmesectie wordt verzorgd door de creatieve toets van Simon Leleux (bendir en darbouka). Dit alles valt onder de artistieke leiding van de Belgische ûd-speler Tristan Driessens.

http://www.muziekpublique.be/nieuws/groepen/refugees-for-refugees-307/?lang=nl
https://www.facebook.com/refugeesforrefugees/

dit initiatief contacteren

alle initiatieven uit 2016-2017 (457)