Rita Holvoet

Rita Holvoet

Rita Holvoet - Beveren-Waas (O-Vl.)

Dit initiatief werd ingediend in 2014 en hoort bij een vorige campagne. De initiatieven van de huidige campagne vind je hier.

Mijn naam is Rita Holvoet. Vrijwilligster bij L.O.I.-Beveren ( lokaal-opvang-initiatief voor asielzoekers met legaal statuut).

Vanuit bepaalde centra of andere LOI's worden mensen aan de gemeente Beveren toegewezen.
Als die mensen even aan hun woning gewend zijn, word ik ingeschakeld om ze wegwijs te maken in Beveren: aantonen van allerlei instanties : postpunten, postkantoor, treinstation, politiekantoor, dienst belastingen, sportinfrastructuur, bibliotheek (waar we samen gaan inschrijven en waar ze meestal gretig gebruik maken van internet), maar ook aangeven van winkels waar ze voordelig inkopen kunnen doen.
In Beveren is er onder meer een OCMW-winkeltje met tweede-hands kledij. Dat valt ook zeer in de smaak.

Samen gaan we ook naar het gemeentehuis om de adreswijziging in orde te brengen. Eén van de daarop volgende dagen gaan we naar Sint-Niklaas voor inschrijving in het Huis van het Nederlands of bij Inburgering.
Als er schoolgaande kinderen bij zijn , help ik wel eens met de huistaken.

Elke maand organiseert LOI-Beveren een activiteit speciaal voor de asielzoekers die op dat moment in Beveren verblijven: film, pretpark, museumbezoek, Sinterklaasfeest, Driekoningenfeest, Swingontbijt, karaoke, kookactiviteit, ....
Als ik vrij ben (en dat is meestal zo, want ik ben al op pensioen) , ben ik ook aanwezig om te begeleiden of te helpen of een praatje te doen.

Vanaf 12 september organiseren we opnieuw knutselvoormiddagen, tijdens dewelke we de vrouwen leren haken of breien en dit bij een tasje thee of koffie met een koekje.
Voor o.a. deze activiteit kunnen we zeker wat centjes gebruiken.

Samen met de mensen van het LOI werk ik ook aan een onthaalbrochure.

Dan zijn er nog de eenmalige feiten: iemand begeleiden naar de dokter, de kinesist, de kringloopwinkel in Melsele,of helpen bij de verhuis,...

alle initiatieven uit 2014 (168)