Sociaal-artistiek project De Tuin der Lusten

Sociaal-artistiek project De Tuin der Lusten

De Tuin der Lusten - Roeselare (W-Vl.)

Dit initiatief werd ingediend in 2014 en hoort bij een vorige campagne. De initiatieven van de huidige campagne vind je hier.

De Tuin der Lusten is een jaarlijkse event dat doorgaat in Roeselare. Een sociaal- artistieke uitlaatklep die staat voor gemeenschapsvorming, vechten tegen uitsluiting, drempels verlagen, buren doen participeren, over, met en door de kunsten.

Sinds 2012 werken we samen met circusatelier Woesh en de AMA-werking Fedasil Poelkapelle om ieder jaar een straatheater-/circusproductie te maken. De jongeren vormen samen met de circusartiesten de voorstelling en voeren die op tijdens het festival De Tuin der Lusten. We dagen daarbij ook de inwoners van Roeselare uit om mee te helpen bouwen aan de productie. Gedurende het hele jaar krijgen ze de kans om circustechnieken te oefenen in een op maat gemaakte circuskoffer voor het project. De technieken zijn een bindmiddel om jongeren, docenten en publiek met elkaar in contact te brengen. Tijdens het festival staat ook Elim, steunpunt voor vluchtelingen, met de deuren open en bieden het publiek gratis lekkernijen aan uit de eigen wereldkeuken.

Cultuurcentrum de Spil zorgt voor een programma op hoog artistiek niveau. We betrekken ook andere organisaties in het project. Zo maakt Halte-R,een alternatief dispatching- en werkvloerproject, voor ons stelten om de productie op stelten te zetten. Bijzondere jeugdzorg Onze Kinderen sterkt het project vanuit de atelierwerking, enz...

Het is geen evidentie om een groep minderjarige alleenstaande asielzoekers het concept straattheater, de technieken en de productie te laten omarmen. Omgaan met de grenzen van de taal, omgaan met grote verschillen in de groep, omgaan met negatieve adviezen/uitwijzingen, omgaan met het concept straattheater/circus/productie/cultuur, het zijn grenzen waar we drie jaar onze tanden hebben ingezet. In 2015 zijn we erin geslaagd een werkbare formule te vinden voor iedere partij en zien we opnieuw uit naar mooie projecten in de toekomst.

Afbeeldingen van het project kan u hier vinden: https://www.facebook.com/pages/De-Tuin-der-Lusten/347494888628080?sk=pho...

Vriendelijke groet,

http://www.detuinderlusten.be

alle initiatieven uit 2014 (168)