Toneelvoorstelling door anderstalige nieuwkomers

Toneelvoorstelling door anderstalige nieuwkomers

OKAN PISO - Tienen (Vl. Br.)

Dit initiatief werd ingediend in 2014 en hoort bij een vorige campagne. De initiatieven van de huidige campagne vind je hier.

Wij, de leerlingen en de leerkrachten van het Provinciaal Instituut voor Secundair Onderwijs Tienen (PISO), zijn beroemd geworden door de titel van “De strafste school van Vlaams-Brabant” (wedstrijd MnM) te behalen in het schooljaar 2012-2013. Dit hebben we onder meer te danken aan onze speciale anderstalige leerlingen, ook wel de OKANNERS genoemd.

‘Okan’ staat voor ‘onthaalklas voor anderstalige nieuwkomers’. In deze klas zitten leerlingen die elk uit een ander land komen. Zij hebben één schooljaar de tijd om Nederlands te leren. Bij de ene verloopt dit vlotter dan bij de andere.

Door hun deelname aan ‘De strafste school’ merkten we dat onze leerlingen veel meer talenten hebben dan wij aanvankelijk dachten. Onze school kwam heel positief uit deze wedstrijd: "De jury was letterlijk tot tranen toe ontroerd door de enorme schat aan kleuren en nationaliteiten op jullie school, en de manier waarop jullie daar elke dag mee omgaan. Als de sfeer in PISO een voorsmaakje is van hoe tolerant, respectvol en relaxed de wereld er over tien of twintig jaar gaat uitzien, dan slapen wij op onze twee oren." (Brief MnM)

Daarom startten we met okan in het schooljaar 2013-2014 een project: een eigen theatervoorstelling. De leerlingen maakten deze voorstelling op basis van hun ideeën en inbreng. Daarnaast kregen de leerlingen de kans om hun toneelstuk te tonen in een echte theaterzaal, CC De Kruisboog. Ook echte regisseurs werkten mee (Bert Vannieuwenhuyse, Gaston Maes).

Na enkele maanden kreeg de voorstelling een naam: “Couscous met frietjes”. In deze voorstelling ontsnapt Patrycja, een meisje uit Syrië, samen met haar zus aan de oorlog. Ze vlucht naar België en wordt er verliefd. Toch is ook ‘overleven’ in België niet makkelijk: op school is Patrycja maar een anderstalige leerling, op straat een buitenlander, een vluchteling. Het zware verhaal werd opgevrolijkt met humor. De anderstalige leerlingen toonden namelijk hoe België er uitziet door hun ogen. Want eerlijk, waar smaakt couscous nu het best... In België, of in Marokko?

Na afloop van de voorstelling waren de okanners heel erg trots op wat ze realiseerden. Het is een enorme prestatie dat deze leerlingen na één jaar Nederlandse les op een podium durven. Ze zongen liedjes, leerden teksten, lazen brieven… en dit allemaal in het Nederlands! Zowel de voorstelling als het avontuur dat eraan vooraf ging, was voor hun een heuse ervaring. Het toppunt van integratie.

Ook dit schooljaar hopen wij het project opnieuw uit te voeren met de nodige deskundige begeleiding. Daarvoor zouden we het enorm waarderen als wij de prijs van €1000 winnen.

Wij zijn ook terug te vinden op Facebook via de pagina Okan-toneel PISO en het evenement 'Couscous met frietjes'. Tot slot kan je onze voorstelling herbekijken op YouTube (zoek: ‘Couscous met frieten’).

http://okantoneel-piso.tumblr.com/

alle initiatieven uit 2014 (168)