Vluchtroute

Vluchtroute

Broederschool Roeselare - Roeselare (W-Vl.)

Winnaar Gastvrije Award School

PROJECT VLUCHTROUTE IN DE BROEDERSCHOOL VAN ROESELARE

Van dinsdag 4 oktober tot en met vrijdag 7 oktober, organiseerde de Broederschool van Roeselare haar project “Vluchtroute”: een huzarenstuk dat een sportief zowel als een historisch luik omvat. Het hele project situeert zich in de herdenking van Wereldoorlog I, maar maakt ook een stevige link met de actualiteit: de vluchtelingenproblematiek.

We zijn er fier op dat Bert Gabriëls, standup comedian en bekend TV-gezicht (Zonde van de zendtijd, SPAM, Comedy Casino, Scheire en de Schepping, …) peter wou worden van dit project. Bert bewees door zijn deelname aan het programma ‘Terug naar eigen land’ dat hij heel begaan is met de vluchtelingenproblematiek.Bert brengt tijdens het project Vluchtroute zijn eigen show ‘Op drift’, gebaseerd op zijn ervaringen uit ‘Terug naar eigen land’. En hij neemt ook actief deel aan het sportieve luik van deze onderneming.

Achtergrond van het project

Roeselare lag tijdens de Eerste Wereldoorlog in het door de Duitsers bezette gebied, op slechts een tiental kilometer van het front. Vanaf het najaar 1917 werd de stad intensief gebombardeerd door de Britten, in een poging om de Duitsers te verdrijven. Omwille van het gevaar verplichtte de Duitse militaire overheid de Roeselaarse burgerbevolking om te evacueren naar het binnenland. Grote konvooien Roeselarenaars zijn dus overgebracht naar Baasrode, Eksaarde, Geel, Hamme, Herentals, Kalken, Lier, Meulebeke, Schellebelle, Wetteren en Wichelen. Pas na de oorlog zijn ze naar Roeselare teruggekeerd.

Het Roeselaarse stadsbestuur heeft dan uit dank voor de verleende opvang een straat vernoemd naar elke gemeente die vluchtelingen had opgenomen. Die straten zijn er nu nog altijd – ze liggen zelfs vlakbij onze school. Ons project gaat over die verplichte evacuatie van Roeselare eind 1917 en over het verblijf van de vluchtelingen in hun nieuwe gemeente. We hebben het project toepasselijk Vluchtroute gedoopt.

Sportief

Een vijftigtal leerlingen én leerkrachten van de school neemt gezamenlijk de uitdaging aan te lopen van Geel (in de verste uithoek van Antwerpen) naar Roeselare: een afstand van meer dan 200 kilometer! Symbolischer kan niet: het is de omgekeerde route die de honderden vluchtelingen destijds vanuit Roeselare naar diverse gemeentes in België hebben afgelegd. Een soort van terugkeer dus, honderd jaar na de feiten.

Historisch

Het tweede luik van het project omvat de historische uitdieping van de vlucht van Roeselarenaars. Samen met een groep van zesdejaars leerlingen, werkt leerkracht Johan Delbecke aan een bundeling van de verhalen uit die Roeselaarse evacuatie. Die publicatie zal verschijnen in het voorjaar van 2017.

De bedoeling is om onze leerlingen bewust te maken van de vluchtelingenproblematiek tijdens WOI én vooral om door tal van activiteiten de link te leggen met de huidige vluchtelingenproblematiek.

Het programma - hoogtepunten

Dinsdag 4 oktober: Officieel startmoment in aanwezigheid van een vertegenwoordiger van het schepencollege. De plechtigheid is een bezinnend moment waarin leerlingen de plaats innemen van vluchtelingen uit WOI en in hun naam een getuigenis uitspreken. De link met getuigenissen uit de hedendaagse vluchtelingenproblematiek wordt verwoord.

In Geel worden onze lopers hartelijk verwelkomd door leerkrachten van het Sint-Dimpnacollege. Daar wordt tijdens een spelletjesavond verbroederd met de lokale leerlingen.

Woensdag 5 oktober: Leerlingen en leerkrachten leggen al lopend de afstand af van Geel naar Lier (40 kilometer). Ze worden er hartelijk ontvangen door het stadsbestuur (onder meer oud-minister van Onderwijs Marleen Vanderpoorten) en de leerkrachten van de ontvangende school. Na een middagmaal verzorgd door onze eigen cateringgroep, gaat het verder naar Baasrode, voor een tocht van nog eens 40 kilometer. In Baasrode zijn we te gast in een opvangcentrum van Fedasil, waar we de avond doorbrengen met vluchtelingen in dit opvangcentrum. Dat wordt ongetwijfeld een beklijvende ervaring.

In een speeddate-activiteit worden onze leerlingen geconfronteerd met verhalen van de vluchtelingen uit eerste hand. Tijdens een spelletjes- en dansavond maken de vluchtelingen kennis met onze folklore/cultuur en onze leerlingen met de hunne.

Donderdag 6 oktober Bert Gabriëls loopt op onze tocht richting Eksaarde (een afstand van 30 kilometer) een stukje met ons mee. In Eksaarde nemen we het middagmaal in een plaatselijke school. Een oud-leerkracht van die school is gerenommeerd verteller en komt ons verhalen vertellen over de Grote Oorlog. Daarna gaat het richting Wetteren: een traject van weer 46 kilometer. Onderweg maken we nog een getuigenismoment mee olv Historische werkgroep. We nemen het avondmaal in Wetteren, verfrissen ons en slapen er in de brandweerkazerne . Omstreeks 19u is er op het stadhuis een persmoment met uitleg over de uitgave uit ons historisch luik, en om 20u30 worden we in de Sint-Gertrudiskerk verwacht voor het optreden van Bert Gabriëls. Iedereen is daar van harte welkom! Kaarten zijn te verkrijgen aan de receptie van de Broederschool.

De show van Bert Gabriëls draait volledig rond de vluchtelingenproblematiek: op luchtige wijze brengt Bert duiding bij tal van situaties op dat vlak.

Vrijdag 7 oktober Dan gaat de tocht richting Meulebeke: dat ligt op 55 kilometer van Wetteren. We hopen er omstreeks 14u aan te komen. Daar volgt een persmoment en kunnen we het middagmaal gebruiken. Er komt een spreker (over gevolgen van vluchtelingenproblematiek), en we houden er nog een kubb-tornooi met onze eigen leerlingen en de vluchtelingen , waarna we onze tocht naar Roeselare aanvatten: er moeten dan dus nog 20 kilometer afgemaald worden – het laatste stuk daarvan doen we uiteraard met de hele groep. De vluchtelingen uit het opvangcentrum van fedasil lopen het laatste stuk met ons mee, en zo komen we gezamenlijk op de school aan.

We voorzien tussen 18u à 18u30 op school aan te komen; onmiddellijk aansluitend is er een verwelkomingsevenement voorzien met een schets van de inhoud en de stand van zaken van de uitgave uit het historische luik, én met spetterende optredens van de diverse schoolbands die onze school rijk is. Ook de vluchtelingen zullen er een nummertje opvoeren. Ook daar wordt iedereen van harte uitgenodigd! De toegang is gratis, maar je kan een steunkaart kopen voor 4 euro: je krijgt er een bakje friet en een drankje voor. Meer info? peter-devlieger@skynet.be.

https://www.youtube.com/watch?v=Lza9f5LOo0w
http://www.broederschoolroeselare.be/Vluchtroute.pdf

dit initiatief contacteren

alle initiatieven uit 2016-2017 (457)