Een warm hart voor vluchtelingen

Een warm hart voor vluchtelingen

Sint-Bernardusschool - Bornem (Antw.)

Wij willen aan vluchtelingen een warm welkom geven door hen in te schakelen in het actieve schoolleven en bij allerlei activiteiten. Als directeur (tevens voogd van NBMV) heb ik een vlotte toegang tot het opvangcentrum in Dendermonde (ook nog andere centra) en is de drempel laag omdat ik daar bekend ben bij de jongeren en bij de begeleiders. We vinden dan ook altijd snel kandidaten voor onze verschillende initiatieven.
1. We hebben sinds anderhalf jaar een Senegalese poetsman, die intussen een verblijfsverguning voor 5 jaar heeft gekregen. Hij doet niet enkel zijn job op school als poetsman, maar wordt ook polyvalent ingeschakeld in mondiale activiteiten. Zo deed hij vorig schooljaar een Senegalese kookworkshop voor de kinderen van het 3de leerjaar. In maart hebben wij een Afrikaweek en zal hij ook actief worden ingeschakeld.
2. Tijdens de schoolvakanties schakelen wij jongeren in voor het poetsen en opruimen van de school. Zij werken dan samen met mijn Senegalese poetsman en met mijn poetsvrouw (zij is kandidaat pleegmama voor een vluchteling en hen heel erg genegen). Zij zorgt ook voor de goede opvang van de jongeren.
3. Tijdens schoolactiviteiten (zoals bijvoorbeeld de pensenkermis) schakelen wij een 10-tal jongeren in bij allerlei taken. Als uitgesproken "witte" school kregen we hier bijzonder veel positieve reacties van ouders, omdat zij op die manier letterlijk en figuurlijk "kleur" gaven aan onze activiteiten en ook op een zeer positieve manier in de belangstelling stonden. De jongeren zelf vonden dit schitterende ervaringen.
4. Ons plan is om hen in het tweede trimester een aantal keer in te schakelen in de begeleiding van de sportnamiddagen op vrijdag. Zo is het contact van de vluchtelingen met onze leerlingen nog wat concreter en intenser.
5. Indien praktisch haalbaar, zullen onze kinderen van het 6de leerjaar eens een namiddag naar het opvangcentrum gaan voor een rondleiding en om samen met de vluchtelingen gezelschapsspelletjes te spelen. Dit bekijken we nog verder in samenspraak met het opvangcentrum van Dendermonde.

dit initiatief contacteren

alle initiatieven uit 2016-2017 (457)