'Wereld in woorden' voorleesproject

'Wereld in woorden' voorleesproject

Brede School Sint-Joost - Sint-Joost-ten-Node (Bru.)

Dit initiatief werd ingediend in 2014 en hoort bij een vorige campagne. De initiatieven van de huidige campagne vind je hier.

Kinderen uit kwetsbare gezinnen krijgen in de thuissituatie te weinig prikkels. Door het voorleesproject ‘Wereld in woorden’ willen we de taalontwikkeling bij jonge kinderen bevorderen door ouders te laten voorlezen in de eigen thuistaal. Voorlezen vergroot de woordenschat van kinderen. Jonge kinderen vertellen wat ze gehoord en gezien hebben aan de hand van het voorgelezen verhaal. Het kind leert op die manier nieuwe woorden bij, hun leefwereld wordt verruimd en de uiting van hun gedachten wordt vergemakkelijkt. Door de interactie tussen ouder en kind ontdekken ouders hoe hun kind de wereld waarneemt.

De taal van de ouders speelt een grote rol bij de taalontwikkeling van het kind. De zwakke talige thuissituatie resulteert in een schoolse achterstand. Om ouders te stimuleren meer taal te gebruiken is voorlezen primordiaal. Ouders worden bewust gemaakt van het gebruik van boeken, verhaaltjes vertellen, het voorlezen en educatief spelmateriaal waar de woordenschat verhoogt kan worden.

Het voorleesproject ‘Wereld in woorden’ start vanaf oktober 2014 in de kleuterschool. Ook tijdens de voorleesweek in november werken we intensief samen met ouders. Kinderen ontdekken het leesplezier en de relatie tussen ouder en kind wordt versterkt.

alle initiatieven uit 2014 (168)