Zorgbib Rode Kruis-Vlaanderen in 8 opvangcentra

Zorgbib Rode Kruis-Vlaanderen in 8 opvangcentra

vzw Zorgbib Rode Kruis-Vlaanderen - Mechelen (Antw.)

Dit initiatief werd ingediend in 2014 en hoort bij een vorige campagne. De initiatieven van de huidige campagne vind je hier.

Zorgbib springt op de kar!
Zorgbib brengt de bib letterlijk in huis bij patiënten en bewoners van zorgcentra. Ook in 8 opvangcentra voor asielzoekers van Rode Kruis-Vlaanderen maken bewoners gebruik van een uitgebreide bibliotheekcollectie op maat.
De collectie is samengesteld op vraag van bewoners en hun begeleiders en door te werken met wisselcollecties blijft het aanbod actueel.
Zorgbib stelt de bewoners centraal en laat hen mee bepalen wat er in de collectie aanwezig is. Het contact met bewoners staat voorop en vormt de essentie van de werking van Zorgbib in een opvangcentrum. Het doel van Zorgbib is om de bewoners ontspanning te bieden in hun moedertaal en om hen op weg te helpen in het Nederlands, letterlijk en figuurlijk.
Zorgbib heeft een werking die mooi aansluit bij het aanbod van de lokale bibliotheek en van andere lokale sociale, culturele en/of overheidsinitiatieven.
Hieronder vind je een greep uit het aanbod van Zorgbib:
- Zorgbib heeft een uitgebreid gamma boeken in meer dan 60 talen samengesteld op vraag van de opvangcentra. De romans zijn in de meerderheid maar er is ook aandacht voor informatieve boeken, strips en jeugdboeken.
- Makkelijk lezen : boeken in het Nederlands op een technisch laag leesniveau, romans en informatie, voor mensen met een beperkte kennis van het Nederlands.
- Integratieboeken : boeken in eenvoudige taal met uiteenlopende onderwerpen om mensen met een andere moedertaal wegwijs te maken in onze maatschappij.
- Boeken om Nederlands te leren : met eenvoudige grammatica, woordenschat, teksten en oefeningen.
- Vertaalwoordenboeken : zo veel mogelijk met Nederlands, op vraag van de opvangcentra.
- Kijkwoordenboeken voor jong en oud : een heel handig hulpmiddel om de woordenschat uit te breiden.
- Wij geven ons project nog een extra duwtje in de rug door in ieder opvangcentrum dat een bibliotheekwerking heeft door de collectie aan te vullen met het jeugdboek ‘Neeland’ van Nic Balthazar. Dit is het relaas van 2 jonge asielzoekers in België. Het boek zal zeker ook in de smaak vallen bij de volwassen lezers.

http://www.rodekruis.be

alle initiatieven uit 2014 (168)